I en ny rapport fra SIFO kommer det frem at stadig flere nordmenn dyrker litt av sin egen mat, jakter eller høster. Forsker Annechen Bugge skriver i forskningsrapporten “Overraskende stort uformelt matmarked” at det har vært en utbredt oppfatning om at det å dyrke, sanke, plukke, høste og fiske er noe stadig færre bruker tid på. SIFO-studier viser imidlertid at det har vært økende
interesse for mat fra norsk natur blant forbrukerne.
Fra 2008 til 2013 har forbruket av bær gått opp fra 1,8 kg per person til 4 kg.
45 % av husstandene i Norge har i løpet av de siste månedene dyrket egne urter i vinduskarm, på kjøkkenbenk eller i hage. 55 % har mottatt eller gitt bort egenproduserte matgaver, for eksempel bær,
syltetøy, fisk eller jaktutbytte i løpet av siste 12 måneder.
Like mange eller flere byfolk høster sopp som dem bosatt på landet.
Dette er gode nyheter i en tid hvor mesteparten av maten vi spiser blir importert fra utlandet (nesten 70 % når vi regner med dyrefôr). Denne maten blir som oftest produsert i enorme, miljøødeleggende monokulturer, gjerne der hvor regnskog er hugget ned for å få tilgang til fruktbar jord.
Løsningen er å produsere litt av egen mat, forbruke mindre og skape et drømmeliv med nærhet til naturen. Ved hjelp av permakultur kan vi klare dette, å skape et realistisk alternativ til det systemet som ødelegger jordkloden.